Facebook

TIDSLINJE

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

24 timmar sedan

Aktion Rädda Vättern

Idag spränger FMV granater i Vättern - igen! Det sker vid en tidpunkt på året då skadan är mycket stor på livet i och runt sjön. Vi måste hjälpas åt för att få myndigheter och politiker att stoppa detta krig mot vår dricksvattentäkt!
Skriv till FMV, försvarsminister Peter Hultqvist och miljöminister Isabella Lövin:
registrator@fmv.se;
forsvarsdepartementet.registrator@regeringskansliet.se;
m.registrator@regeringskansliet.se;
Med kopia till: arv@aktionraddavattern.se;
Läs om bakgrunden till granatsprängningarna i uttalandet från ARV:s årsmöte 2020.
www.aktionraddavattern.se/uttalande-fran-arvs-arsmote-stoppa-granatbeskjutningen/
... Se meraSe mindre

Idag spränger FMV granater i Vättern - igen! Det sker vid en tidpunkt på året då skadan är mycket stor på livet i och runt sjön. Vi måste hjälpas åt för att få myndigheter och politiker att stoppa detta krig mot vår dricksvattentäkt!
Skriv till FMV, försvarsminister Peter Hultqvist och miljöminister Isabella Lövin: 
registrator@fmv.se;
forsvarsdepartementet.registrator@regeringskansliet.se;
m.registrator@regeringskansliet.se;
Med kopia till: arv@aktionraddavattern.se;
Läs om bakgrunden till granatsprängningarna i uttalandet från ARV:s årsmöte 2020.
http://www.aktionraddavattern.se/uttalande-fran-arvs-arsmote-stoppa-granatbeskjutningen/

Kommentera på facebook Idag spränger FMV ...

jävla svin,👿👿👿👿

Då är det inget snack om att ”värna miljön”...men plastpåsarna !då är det viktigt att vi tar ansvar..världen sämsta regering! Och Hur faan MP tänker det är en gåta!!!

Suck! 😢

Man tar sig för pannan. Det är helt galet att man misshandlar Vättern på detta vis.

😡😡😡😡😡

Är det verkligen lagligt av länstyrelsen att ge muntliga tillstånd, måste sådant inte finnas på papper och diarie föras?

Hur i helvete är detta möjligt???

Alla ni som skriver här och håller med. Hjälp oss genom att skicka ett mejl till FMV, miljöministern och försvarsministern, se adresser ovan.

Försvarsmakten bryr sej inte om något annat än att leka krig. Tyvärr, militären är som den är.

Sååå ledsamt! Vi måste skriva/mejla och protestera till ovanstående!

😠

Att de inte skäms! Att fe får tillåtelse att göra det! Att bestämmande inte har bättre vett!

Löven var är du! Säg ifrån! Nu!

Hjärntvättade stridspittar... Dumma i hela huvudet.

Svagt att inga partier tar strid för miljön. Vatten är något alla behöver, ja även djur och växter. Vänern och Vättern är sjöar som våra barn och barnbarn också behöver i framtiden.

Bedrövligt!

Om ni vill se Archer som snart börjar smälla över Vättern finns ett äldre inslag på TV4 här: www.tv4play.se/program/nyheterna/3940320

Inte klokt detta 🤬

👹👹👹

Kämpa på militären, snart har ni lyckats förstöra sjön!!

Mycket märkligt....🧐

Sveriges viktigaste vattentäkt! Vansinne!

Men varför?

DE HAR TIDIGARE BEGÄRT DISPANS PÅ ATT FÅ SKJUTA MER. VANSINNE!

Bedrövligt och oförsvarligt !

View more comments

1 vecka sedan

Aktion Rädda Vättern

Aktion Rädda Vättern bjuder på fika till miljöhjältarna vid strandstädningen i Hästholmen, Camilla fixar fikat. Finns det fler miljögrupper som vill städa stränderna? Hör av er så kan ni också få fika!

Strand-Ploggingjun 14, 10:00f mSverkerskapelletHäng med på Strand-Plogging!
Samling vid Sverkerskapellet. Ta med egna påsar och handskar.
Vi städar stranden från kapellet till Hästholmen. Vissa partier är svårtillgängliga, men de som vill kan då städa utmed gångvägen.
Vid Guldkusten bjuder Aktion Rädda Vättern på fika till alla deltagare.
Vi fotar alla miljöhjältar med Vättern som fond!
Avslutningsvis går vi till återvinningsstationen och sorterar vårt skräp.
... Se meraSe mindre

Strand-Plogging

2 veckor sedan

Aktion Rädda Vättern

Miljöpartiet i Vadstena tycker att Vättern är en stor resurs att vara rädd om ... Se meraSe mindre

Miljöpartiet i Vadstena tycker att Vättern är en stor resurs att vara rädd om

Kommentera på facebook Miljöpartiet i ...

Då undrar jag varför deras partikollegor i regeringen inte verkar ha samma åsikt? Om dom haft det hade den här gruppen inte behövts.. Mp har ju lyckats påverka med bla skatt på plastpåsar m m..men det verkar som det är omöjligt att stoppa försvarets övningar i Vättern...

Förhoppningsvis driver ni numer era åsikter Mot samarbetskollegorna M och S deras för Vättern som SJÖ och turistmagnet verka vara ganska ljumt !!!

Våra statliga myndigheter har under täckmantel Vätternvårdsförbundet ”förvaltat Sveriges största fjällsjö till ett gigantiskt kräftvatten och paradis för skarv.

Så synd att inte Vadstenas Miljöpartister tänkte på det när överklagandena av Fortifikationsverkets huvudlösa PFAS dränering av Karlsborgs flygplats var på tapeten för några månader sedan. Ni sitter ju i den politiska ledningen för kommunen och har ett avgörande inflytande över kommunala beslut. När Vadstena kommun på inrådan av Vätternvårdsförbundet beslutade att inte överklaga hördes absolut ingenting från Miljöpartiet Vadstena. Er trovärdighet i Vätternfrågan är enligt min mening noll.

TILL Isabella Lövin! - det skulle kännas på sin plats att NU få en kommentar om hela "Vättern-situationen" ( Aktion Rädda Vättern) från Miljöpartiet! önskar en inbiten (ännu en tid...) miljöpartist... 🌱 💛💚💛 Det brådskar och har dragit ut på tiden! - alldeles för länge, tyvärr. Tack på förhand! 💝

Riksintresset ”försvaret” går före miljöbalken enligt svensk grundlag. Det är lätt att stånga sig blodig när försvaret bara hänvisar till rikets säkerhet.....Försvaret har också veto när det gäller byggande av vindkraftverk på land och hav.....

Nej, Mats Johannesson, bestämmelserna om riksintresse går inte före allt annat i miljöbalken. Det är endast i förhållande till andra riksintressen som försvarets intressen kan gå före. Det är i och för sig en dålig bestämmelse men det är fel att sprida missuppfattningen att de får göra som de vill. Miljöbalken gäller full ut även för Försvarsmakten vilket däremot både länsstyrelser och mark- och miljödomstolar ibland blundar för.

Försvarsmakten, Fortifikationsverket och FMV gillar dock att höra att de har företräde enligt miljöbalken. Men det är alltså fel. T.ex. gäller även EU:s bestämmelser om Natura 2000 och vattendirektivet - som nu är tydligt infört i miljöbalken - även enligt svensk lag. Nu gäller det att få myndigheter och regering att tillämpa lagen korrekt.

Bra. Men varför bara "Vadstenas miljöpartister"? Kan de inte ens få Miljöpartiet centralt att fullt ut kämpa för Vättern? Är regeringsmakten viktigare? I så fall fyller inte Miljöpartiet någon positiv funktion. Fikonlöv (som MP i Vadstena) kan inte dölja det.

Naturen slår tillbaka på oss om vi inte är rädda om den.

stöder inget politiskt parti. Istället uppmanar vi alla partier att engagera sig mer i skyddet av Vättern. Ibland publicerar vi insändare eller uttalanden från olika partiförespråkare. Syftet är då att sprida intressant information.

konstaterar att samtliga svenska regeringar, sedan tvåhundra år tillbaka, har misslyckats med att stoppa militära övningar i Vättern. De senaste åren har regeringar tagit olika beslut som påverkat försvarets agerande i Vätterbygden. - Alliansregering (med M, C, L och KD) gav 2013 Karlsborgs flygplats 122 miljoner kronor i ett särskilt anslag för att dränera och rusta upp landningsbanan. Trots att länsstyrelsen året innan hade avvisat försvarets ansökan att utöka verksamheten. - 2016 i oktober stoppade den socialdemokratiska/miljöpartistiska regeringen FMV:s planer på att provskjuta granater i norra Vättern under vecka 44. Det var en s.k. inhibition och slutligt beslut saknas fortfarande. - Samma år i december beslutade S+MP-regeringen att tvinga länsstyrelsen att fortsätta prövningen av Karlsborgs flygplats, trots att Försvarsmakten inte följt miljöbalkens krav på att redovisa alternativa platser och metoder att utöka verksamheten. - Hösten 2019 stoppade den rödgröna regeringen Fortifikationsverkets planer på att börja dränera Karlsborgs PFAS-förorenade flygplats. Tack vare att ARV hann överklaga och kräva ett stopp. - I december 2019 krävde samma regering i regleringsbrev att Försvarsmakten och Fortifikationsverket ska ta fram en plan för att sanera sina PFAS-förorenade områden.

Vi saknar tydliga uttalande från de flesta partiledningar med innebörden att Vättern ska avvecklas som skjutfält och flygövningsområde. Enskilda riksdagsledamöter från socialdemokraterna, moderaterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har motionerat om att göra Vättern till ett överordnat riksintresse för dricksvatten. Det stödjer ARV genom en pågående namninsamling. Där kan även du hjälpa till genom att skriva under – om du inte redan gjort det. www.skrivunder.com/skydda_vattern_som_overordnat_riksintresse_for_dricksvatten

Show it in real Life!

View more comments

2 veckor sedan

Aktion Rädda Vättern

Nu väntar vi rapporter från fler kommuner som gör "ploggningsinsatser". Kan det bli ett "kommunmästerskap" runt Vättern nästa år? ... Se meraSe mindre

4 veckor sedan

Aktion Rädda Vättern

ELDUPPHÖR! Den svenska krigsmaktens upprepade anfall mot det egna folkets dricksvattentäkt och skyddade naturområde tar en kort paus. Åtminstone fram till och med torsdag. Människor, djur och natur kan pusta ut några dagar.

DEN TILLFÄLLIGA VAPENVILAN ÄR FÖRLÄNGD TILL OCH MED SÖNDAG DEN 17 MAJ.
... Se meraSe mindre

ELDUPPHÖR! Den svenska krigsmaktens upprepade anfall mot det egna folkets dricksvattentäkt och skyddade naturområde tar en kort paus. Åtminstone fram till och med torsdag. Människor, djur och natur kan pusta ut några dagar.

DEN TILLFÄLLIGA VAPENVILAN ÄR FÖRLÄNGD TILL OCH MED SÖNDAG DEN 17 MAJ.Image attachment

Kommentera på facebook 180701415377239_2929832183797468

"Riskområde" är väl hela dricksvattentäkten, för jämnan.

Vad skönt! Här om dagen sköt de ett helt dygn, ja ett och halvt! Vaknade flera gånger av att sängen hoppade😳😢😡

🤮🤮🤮

Men Vättern är väl mer 70 år och skall skyddas av bara det skälet!

Skönt så länge det varar.

Skönt.Hoppades för alltid.🐕🐩🐎🐴🐿🐇🦔🐾🐢🐟

🥵🤬

Det måste stoppas totalt!👿🤬

Det är förfärligt att militären skall få leka krig när hela Sverige drabbas av ett riktigt krig/ kris. Borde satsa allt på att hjälpa vården och på att ta hand om äldre , som är isolerade i sina hem eller på sina boenden!

När ska denna galenskap sluta??

Detta måste bli ett stopp på, vad är det med människorna runt om i Vättern, nu måste vi mobilisera allt vad sunt förnuft går att finna, detta vansinne MÅSTE, BÖR OBÖNHÖRLIGEN SLUTA.

Javisst ! Självklar ska det inte bombas i Vättern !

1964-1965 gjorde jag militärutbildning på P18 i Visby då var det giv akt ,gå i takt , era hösäckar ,släng er ner och åla vidare och andra olika befallningsorder , man fick aldrig ifrågasätta befälens beslut .Jag frågade vad fanjunkaren menade med alla olika beslut .Hans svar till mej var att aldrig ifrågasätta militärmaktens beslut och jag fick permissionsförbud i två veckor .Det lever kvar än i dag att har dom beslutat att skjuta över Vättern så blir det så ,trots att alla som bor och lever av sjöns fina vatten säger nej till detta stölleprov . Vi lever en bit in i 2000-talet och ska värna om framtiden för barn och barnbarn utan att förstöra deras framtid .Det finns alternativ att inte skjuta över Vättern .

Sluta skjut idioter. Helt ok enligt Löven😤

Nu räcker de med idiotförstöring‼️

Hela förmiddagen idag har jag känt att de har skjutit...ska tilläggas att jag har varit inomhus 🤬

View more comments

Läs in mer